Mölle Bouleklubb
Krönikör Gunnar Edström, klubbens ordförande under åren 2007–2015.
Mölle i september 2014
Gunnar Edström
.(KIF har 2022-01-17 erhållit Gunnars tillstånd att publicera saxat innehåll från Mölle Bouleklubbs historia)
Så började det
Initiativtagarna till bildandet av Mölle Bouleklubb, Olle Könsberg och Sune Rydén, hade länge diskuterat att bilda en bouleklubb i Mölle. Under några år hade det förekommit sporadiskt spel i oxelallén, men de ville få till stånd spel på riktiga banor.
De spred sina tankar inom den närmaste vänkretsen. Responsen var så pass positiv att de beslutade att gå vidare. Olle och Sune kallade samman några intresserade Möllebor till ett improviserat möte vid lastkajen på stationsområdet den 15 augusti 1989. Protokollet från detta allra första möte finns bevarat.
I paragraf fem redovisas en grundläggande syn: »Det var de närvarandes mening att föreningen i första hand skulle ha karaktären av en kamratkrets med informell samling kring boulekloten.« Denna inriktning är vi alltjämt rädda om.
Den 15 augusti 1989 blev genom detta möte i praktiken dagen för bildandet av Mölle Bouleklubb. Ett mer formellt beslut togs emellertid några veckor senare, närmare bestämt på ett sammanträde den 12 september 1989. Då valdes klubbens första styrelse och stadgarna fastställdes.
Styrelsen som valdes utgjordes av Olle Könsberg, ordförande, Åke Thomson, vice ordförande, Barbro Möller, sekreterare, Fredrik Wahlund, kassör, Lennart Seger, tävlingsledare, och Kerstin Kullenberg, suppleant.
Innan klubben bildades prövade man som nämnts på boulespel i oxelallén men fann underlaget alltför ojämnt. Därför flyttade man längre bort, till gångstigen utanför Gylleröd mot Fäladen.
Även denna mark bjöd på verkliga överraskningar vid kasten, och man såg sig om efter en bättre yta. Denna kunde man skönja där våra banor 7–9 ligger i dag.
Efter en hel del hårt, manuellt utplaningsarbete gick det så småningom att spela på något som började likna en bouleplan – om än fortfarande en grov sådan. Detta framgår tydligt av nedanstående bild.
Det fanns onekligen ett växande och genuint intresse hos några av deltagarna. Dessa diskuterade möjligheten att anlägga ett par banor på gamla stationsplan som hade legat för fäfot sedan 1963 – då sista tåget lämnade Mölle.
Byföreningen ställde sig bakom projektet och understödde också det brev som klubben skickade den 17 augusti 1989 till kommunens fritidsnämnd. I brevet begärde man att få disponera området för en bouleplan.
Efter en tid kom ett positivt svar från fritidsnämnden enligt kommunprotokollet, daterat den 3 oktober 1989. Nämnden tillstyrkte anläggandet av en boulebana bakom stationshuset i Mölle och lämnade ett bidrag på 2 900 kronor till markplanering. Det ryktades att någon på mötet hade yttrat: »Ja, vi måste väl göra någonting även för Mölle«.
Intresset för en bouleklubb växte till sig trots avsaknaden av bra banor. Redan i slutet av 1989 upptog klubbens första matrikel 27 medlemmar. Det kan vara av intresse att ta del av namnen på denna lista.
Efter kommunens positiva besked begav sig styrelsemedlemmarna, tillsammans med andra boulepionjärer, ut på sponsorjakt. De möttes av ett stort gensvar från företag och privatpersoner. Schaktningen kunde påbörjas våren 1990.
En rejäl bädd av makadam spreds ut och ovanpå denna tio lass grus som ytskikt. Staketstolpar tiggdes ihop och frivilliga stod i Gunnar Söderbergs garage och vitmålade dem, givetvis med skänkt färg. Träd och växter tiggdes ihop till nuvarande rabatt och mycket annat.
Efter allt arbete kunde klubben den 21 maj 1991 inviga de första sex banorna till tonerna av Tage Thiis dragspelsmusik. Representanter för fritidsnämnden, sponsorer, byföreningen och Höganäskorpen inviterades. Klubbens medlemmar samlades vid banorna, förfriskningar serverades från klockan 13.
Vid invigningen höll Åke Thomson, klubbens nyvalde ordförande efter Olle Könsberg, ett bejublat tal. Sedan klippte fritidsnämndens ordförande, Rolf Norellinnan, bandet. Talet i sin originalversion finns bevarat; inte minst Åke Thomsons handskrivna ändringar och tillägg är intressanta.
Invigningskloten kastades, och därefter bjöd man in gästerna till match. Denna stora dag i klubbens historia uppmärksammades också av Helsingborgs Dagblad.
Men klubben nöjde sig inte med dessa sex banor, utan fick kommunens tillstånd att utöka med tre. Igen var man ute med tiggarstaven. I maj 1994 invigdes de nya banorna, och Tage Thiis, klubbens 92-årige nestor, klippte det blågula bandet.
Samtidigt uppmärksammades tillkomsten av Mölles minsta park, den Schybergska Parken. Den hade kunnat anläggas efter ett generöst bidrag från Per-Eric och Ulla Schyberg. En reporter från Helsingborgs Dagblad var på plats och det blev en trevlig artikel i tidning
Klubbens utgifter för de tre nya banorna blev 5 713 kronor, varav avplaning, schaktning och avvägning samt grus uppgick till 4 451 kronor, vilket redovisades i verksamhetsrapporten för 1994. Vad de tidigare sex banorna hade kostat att anlägga har jag inte kunnat hitta i de arkiverade handlingarna.
Och så här ser våra nio banor fortfarande ut. Jag sänder en tacksamhetens tanke till alla entusiaster som skapade klubbens fina banområde.
Särskilda händelser
Stortävling omvandlades till pröva-på-boule
I juli 1991 firade byföreningen Mölle 500 år. I förberedelserna inför detta gick byföreningen ut med att det skulle bli en stor bouletävling på jubileumsdagen. Detta resulterade i en allvarlig skrivelse från bouleklubben till byföreningen.
På grund av begränsningen till dåvarande sex banor kunde en inbjudan till andra bouleklubbar i Kullabygden inte komma på fråga. Kompromissen blev till slut en invitation till bybor och sommargäster om pröva-på-boule under jubileumsdagen.
Hög kommunikationsmast stoppades
1992 sökte Televerket Radio i Malmö tillstånd för att sätta upp en 24 meter hög kommunikationsmast på stationsområdet, vilket väckte massiva protester från Mölle Byförening, Mölle Bouleklubb och Gylleröds Samfällighetsförening. Protesterna bidrog till att byggnadsnämnden avslog ansökan med hänvisning till att mastens placering var olämplig.
I samma skrivelse framförde bouleklubben till kommunen att bouleplanen borde ritas in i illustrationskartan och därmed markeras i planhandlingarna. Kommunen gick med på klubbens begäran, vilket stärkte klubbens ställning i officiella sammanhang.
Som en parentes kan nämnas att på styrelsemötet den 7 april 1992, i vilket dåvarande ordföranden redogjorde för protestskrivelsen till stadsbyggnadskontoret, reserverade sig kassören mot skrivelsen med motiveringen att klubben hade yttrat sig i en fråga som inte angick bouleklubben – en hållning som jag har svårt att förstå.
För att minska slitaget på banorna
Under samma period kom en annan idé upp på styrelsens bord. Förslaget var att de sex banorna under vissa perioder skulle ändras till fem. På så sätt kunde man minska på slitaget av banorna om man samtidigt ändrade utkastplatser och nedslagsplatser. Förslagsställaren fick inget gehör, men han hade onekligen en poäng.
Lite skadegörelse – trots allt
Kvällen den 15 oktober 1994 drabbades klubben av skadegörelse i samband med disco i annexet. Några ungdomar rev ned skyltarna med texten Mölle Bouleklubb. Samma öde drabbade anslagstavlan. Med tanke på att klubben har varit igång i 25 år har den ändå klarat sig väl från denna typ av ovälkomna besök.
Blåbärsstopp i Mölle
Söndagen den 19 juni 1994 utgick det årligen återkommande veteranbilsrallyt från hamnplanen i Höganäs. Slutmålet var Sofieros slottspark. Över 90 ekipage deltog, både bilar och motorcyklar. Från Höganäs gick färden via Mölle, och där bjöds deltagarna på blåbärssoppa vid bouleplanen. Soppan sponsrades av bouleklubben med 130 kronor, byföreningen med 300 kronor och Ica Fyren med 70 kronor.
VETERANBILSRALLY Ett etappmål låg i Mölle intill bouleplanen, och där serverades
deltagarna blåbärssoppa. Malte Nilsson och Per-Eric Shyberg står till höger på bilden.
Bangolf blev inte av
Lena och Roland Meyer presenterade 1994 sin idé att få anlägga också en bana för bangolf på området där Mölle Beachvolleyklubb numera håller till. Bakom paret fanns ett uppriktigt intresse från flera Möllebor; de efterlyste flera aktiviteter i Mölle.
Tyvärr gjorde kommunen tummen ned med motiveringen: »detta vore att gå emot den plan som är på gång för området och tanken är att där skall bli ett grönområde med bollplan.« Och så blev det – fast inte på det åsyftade området.
Inträdesavgift inget för bouleklubben
På ett styrelsemöte år 2000 kom det upp ett förslag att klubbens skulle ta ut en inträdesavgift på 200 kronor av nya medlemmar, och samtidigt skulle det krävas en skriftlig rekommendation från tre medlemmar. Förslagets röstades ned med kraft.
Förrådsfrågan löstes snabbt och billigt
Våren 2001 hade klubben kontakt med byggnadsnämnden om att få sätta upp en bod för förvaring av trädgårdsmöbler och annat. Kommunen översände en blankett för byggnadslov jämte besked om en bygglovskostnad på 3 000 kronor.
Den beräknade kostnaden för materiel till bygget hamnade på 7 000 kronor. Detta sammantaget gjorde att styrelsen i stället beslutade om att sätta upp det nuvarande tältförrådet, vilket effektuerades av några medlemmar.
Ingen benhård tolkning av boulereglerna
En förfrågan kom till styrelsen inför mötet den 29 mars 2006 om vilka regler som tillämpades i bouleklubben. Styrelsen menade att klubben i stort sett följde Svenska Bouleförbundets regler, men att klubben hade en mer liberal syn på reglerna. Därigenom kunde spel och tävlingar ske under mer lättsamma former – allt enligt den ursprungliga devisen i klubbens första styrelseprotokoll.
Stationsjubileum med pröva-på-boule
Den 17 juli 2010 ordnade byföreningen festligheter på temat Stationshuset 100 år. Bouleklubben bidrog med dels en särskild tävlingsdag, dels med en populär pröva-på-dag. Det blev en härligt solig dag med många besökare; i allt en lyckad dag för både byföreningen och bouleklubben.
STATIONEN 100 ÅR Det var stort pådrag när stationen firades. Bouleklubben bidrog
med att ordna en pröva-på-dag. Flera bilder »» klicka här. Foto Gunnar Edström.
Klubbens seniora medlemmar
En mycket uppskattad veteranträff anordnades i stationshuset den 8 april 2011. Ett 30-tal personer var med. Det var medlemmar som inte längre spelade, men hade fortsatt att stödja klubben . Under eftermiddagen underhöll lutasångaren Bosse Magnusson.
VETERANTRÄFFEN lockade ett 30-tal deltagare. Från vänster: Maj-Britt Hansson,
Elisabeth »Bessan« Södergren, Karin Bolin och Bengt Bring. Flera bilder »» klicka här.
Foto Christer Wallentin
Inkomstbringande loppmarknad
Den 19 juni 2012 arrangerade klubben en omfattande Loppis på banorna. En intensiv kampanj hade föregått dagen med information till varje hushåll i Mölle, uppbackat av annonsering i Helsingborgs Dagblad.
Ett antal loppisbord hyrdes ut till privata loppisstånd. Intäkterna uppgick till drygt 16 000 kronor. I det beloppet ingick en penninggåva från Per-Eric Schyberg. Med tanke på det goda ekonomiska resultatet donerade klubben 1 500 kronor till ett skolprojekt i Uganda.
STORT INTRESSE Bouleklubbens loppmarknad hölls på bouleplanen. Kommersen kom
snabbt igång. Från vänster: Gunnar Edström, John Albertsen, Ann-Kari Zenkert, Karin Svensson.
Klubbens ordföranden
Olle Könsberg 1989–1990
Åke Thomson 1990–1995
Per Eric Schyberg 1995–2001
Charlie Swensson 2001–2005
Bengt Bring 2005–2006
Charlie Swensson 2006–2007
Gunnar Edström 2007–2015
Bosse Hansson 2015–