Mölle Tennisklubb
Någon gång på 1930-talet anlade Kullabergs natur en tennisbana på den plats där Mölle Tennisklubbs banor ligger idag. Det byggdes också en minigolfbana. Skötsel och uthyrning sköttes av ägarna till Caféträdgården, som drev sin kiosk och caféverksamhet intill. I närheten, vid Bökebolsvägen, låg även en privat tennisbana som dock lades ner.[1]
Tennisbanans skötsel hade med bristande tennisintresse vid 1950-talets slut blivit eftersatt. En grupp entusiaster ville värna sporten och bildade den 26 juli 1959 Mölle Tennisklubb. De två första åren spelade man på den gamla grusbanan. Redan första sommaren var en intern tävlingsverksamhet igång. Följande år blev det tennisskola för ett femtiotal juniorer.
Redan 1960 kom klubbens turnering, Möllespelen, igång. Första året genomfördes detta endast i fyra klasser men efterhand utvecklades Möllespelen till en uppskattad tävling. Tennisskolan och Möllespelen har genom åren fortsatt att vara ryggraden i klubbens verksamhet. År 1962 byggdes ännu en tennisbana, en förstklassig tout-cas-bana. Klubben växte kraftigt och 1965 lades gummiasfalt på bana II. Man satsade stort på nytt klubbhus med omklädningsrum, duschar, toaletter och en klubblokal. Pengar till satsningen kom från givmilda sponsorer och intresseorganisationer, men även från lotterier och hamnfester.
Området ägdes av AB Kullabergs natur och arrenderades av klubben fram till 1972, då klubben kunde förvärva området. Detta blev slutet på en hård strid mot dem som ville lägga en väg rakt över området men klubben lyckades rädda en av Sveriges vackraste tennisanläggningar. Från 1980-talets början till 1990-talets mitt hade klubben utbyte med Gilleleje TK, vartannat år i Danmark och vartannat år i Mölle. En framgångsrik spelare har på damsidan varit Berit Nilson. På herrsidan har familjen Cosmo dominerat i flera generationer.[2]
[1] Intervju med Arne Jönsson, mångårig administrativ chef för AB Kullabergs natur.
[2]www.molletk.se (klubbens historia av Johan Cosmo).
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson.