Höganäs Brukshundklubb
Några hundintresserade personer, bland dem gruvarbetare Gustav Westerholm, brukade samlas i Lerbergsskogen för rastning av hundar och en del försök med lydnadsdressyr. Om denna dressyr uppstod livliga diskussioner. Man försökte överbevisa varandra om vilket sätt som var det rätta för att få hunden att lyda. Efter meningsutbytena kom man överens om att ta kontakt med Svenska Brukshundklubben, Helsingborg, för att be dem starta en kurs för nybörjare i Lerbergsskogen.
Det blev två kurser, hösten 1951 och våren 1952. SBK Helsingborg kunde sedan inte hjälpa till längre på grund av brist på instruktörer. Man frågade stadens myndigheter om man fick fortsätta på den plats man redan börjat (alltså mellan nuvarande väg 112 och nuvarande Höganäs Sportcenter), vilket bifölls förutsatt att man var rädd om skogen. Den 17 mars 1953 kallades det till möte på Kocks café, där det beslöts enhälligt att bilda en sektion, som skulle tillhöra SBK Helsingborg. Redan samma år hade klubben, genom direktör Gummeson, fått en barack av Höganäsbolaget. Med Höganäs stads och Väsby kommuns tillstånd fick baracken placeras där den fortfarande står. Den invigdes den 22 augusti 1954. Pengar fick man in genom att anordna lotterier och tombolor i Folkparken vid deras danskvällar. Klubbstugan är sedan ombyggd vid två tillfällen, senast 1989.
År 1958 kom tävlingsverksamheten igång med två tävlingar inom klubben. 1960 ställde sju ekipage upp på en tävling i Ljungbyhed. Redan 1957 hade frågan om att bli en egen avdelning för första gången väckts. Då hade inte styrelsen känt sig redo för detta men den första januari 1963 blev Höganäs Brukshundklubb en egen avdelning. År 1966 bildades en damklubb inom avdelningen, men inte för att dressera och tävla med hund. Denna tog istället hand om all servering vid träningar och tävlingar. De som utövade sporten var nästan uteslutande män. Dessa ojämlika förhållanden har över tid svängt och vid millennieskiftet var över hälften av utövarna kvinnor. År 1989 fick klubben utökade dressyrmöjligheter genom en större appellplan. Något senare fick träningsplatsen belysning.
Verksamheten hos Höganäs Brukshundklubb har efterhand genomgått andra stora förändringar. Dressyrskickligheten och dressyrmetoderna har förbättrats, utbildning av instruktörer och funktionärer har blivit bättre och tävlingsverksamheten har breddats.[1]
[1] Utdrag ur jubileumsskrift Höganäs Brukshundklubb 1953-2003 skriven av grundaren Gustav Westerholm omarbetad av Ulf Andersson.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Kullahalvön mellan istid och kommunreformer. Idrotten på Kullahalvöns landsbygd av Inge Jolfson.